PSK Železničar Kraljevo
Header slika

Румија и Паштровска гора

Румија 1593 мнв је најјужнија црногорска планина завршна или почетна тачка Приморско планинске трансвезале и највиши врх између две велике водене површине: Јадранског мора и Скадарског језера.Таква позиција чини да ништа не ремети очаравајуће погледе са њеног врха. Једноставно, врх Румије је најбољи видиковац на широкoм простору Црне Горе: Бар са околином, морску пучину, Лисињ – јужни гребен Румије све до Бојане, Проклетије, Скадарско језеро – од околине Скадра до Врањине, Кучке планине, Комове, Дурмитор, Орјен, Ловћен, Врсуту…
Румија и њен врх је култно место Јована Владимира где се на празник Св.Тројице износи крст светог Владимира према древној традицији која датира из времена пре велике шизме, када хришћанство није било подијељено на источно и западно. Иако на том простору живи православно становништво, и католици, а касније и муслимани, наставили су заједнички да носе тај крст. Ово је пример који траје хиљаду година, значајан са културолошког и историјског аспекта. По легенди српска краљица Јелена Анжујска је саградила цркву на Румији и по Румелији се назвала планина, јер је Србија због православља називана и Румелијом.У подножју Румије је и новоизграђени манастир повећен Св.Сергију Радоњешком
У лето 2005. године митрополит СПЦ Амфилохије је организовао акцију којом је постављена метална црква на врх планине Румије.У данашње време једном месечно се у црквици служи литургија.
Паштровска гора врх Вељи космач 881мнв и Стримња 852мнв
Паштровска или Паштровачка гора је планински превој у залеђу будванске ривијере.Део је ППТ (Приморско планинске трансверзале Орјен-Ловћен-Румија).Име је добила по племену Паштровића које је населило ово подручије.На Паштровској гори се налази неколико значајних манастира,архитектонских целина у виду старих паштровачких села и неколико фортификација.Са мноштво врхова који иако ниски по својој надморској висини крију видиковце са којих се пружају невероватни погледи на црногорско приморје.
План и програм:
Дан 1 четвртак:
-полазак из Краљева организованим превозом са договорене локације у 6часова,путовање ибарском магистралом преко Новог Пазара и Рожаја са успутним паузама и граничним формалностима.Након 5-6 сати вожње и доласка у кањон Мораче у месту Међуречје правимо паузу и крећемо на лагану пешачку туру ка кањону реке Мртвице.У кањону Мртвице обилазимо локалите Данилов мост,Бијеле нерине,Капију жеља и Плажу.За ову шетњу ће нам требати до 4 сата ход у оба правца.Након шетње наставак путовања ка Бару.По доласку у Бар смештање по апартманима и слободне активности.Очекивано време доласка у Бар око 20 часова.
Дан 2 петак:
-устајање и припрема за полазак на успон за врх Румије.Полазак из апартмана у 8 часова.Сопственим превозом долазимо до места Добри До-Микулићи одакле крећемо на успон.Дужина стазе 6км висинска разлика 554 мнв спада у лаке.Након успона можемо обићи манастир Св.Сергија који се налази у подножју планине и у близини планинарске стазе.Уколико временске прилике дозволе и буде интересовања истог дана у повратку можемо извршити и лагани успон на врх Врсута који се налази изнад превоја Суторман на Румији.Након планинарења повратак у апартмане и слободне активности.Увече обилазак града и околине ко жели.
Дан 3 субота:
-устајање и припреме за полазак на успон на Вељи космач.Полазак из смештаја у 8ч.Сопственим возилом долазак до локалитета Св.Стефан и манастира Прасквица.Затим аутомобилом до манастира Рустово где остављамо возило и одакле креће наша планинарска стаза.Стаза је укупне дужине 13км са висинском разликом 690 мнв и спада у лаке.У повратку можемо обићи манастир Рустово,Јегорову стазу са видиковцем изнад Св.Стефана и манастир Прасквицу.По завршеној акцији повратак у смештај у Бару.Слободне активности.
Дан 4 недеља:
-устајање припреме за повратак,полазак за Краљево до 10 часова.У повратку обилизамо видиковац Грло соколово на панорамском путу „Круг око корита“ који од Подгорице води ка Кучким коритима.Стаза до видиковца је кружна,укупне дужине 5км,лака.По обилску стазе и видиковца настављамо пут ка Краљеву уз успутне паузе по потреби.Долазак у Краљево до 22 часа.
Трошкови:
-Превоз са свим трансферима до и од исходишне тачке за сва четири дана+ 3 ноћења(смештај у двокреветним и трокреветним апартманима у центру града са кухињом и купатилом),организациони трошкови укупно:око 95€ по особи на групу од осам учесника.Тачна цена ће бити позната по формирању групе.
-Исхрана „из ранца“ .У Бару постоји више мегамаркета где се можемо по пристојним ценама снабдевати храном ,као и велики број ресторана и ресторана брзе хране.
-број учесника ограничен на 8.
У случају лоших временских услова акција се отказује.
*Опрема: Лични прибор,дневни ранац,опрема за планинарење у високогорским условима,ципеле дубоке,штапови,заштита од сунца, кише,ветра,планинарска гардероба примерена временским условима.Сви учесници на акцију полазе добровољно,на сопствену одговорност,у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима.
У случају ванредних околности водич има право измене плана и програма.
Пријаве до 7.фебруара уз уплату аконтације од 60€ код водича Александар Данчетовић 064/636-17-95 као и на састанцима клуба сваке среде у 19часова Дом технике(Кајак клуб)

Detalji

Adresa:
Vodič: Александар Данчетовић
Datum i vreme polazka: 15/02/2024 u 06:00
Duzina rute: 25 km.
Visinska razlika: 1300

Copyright by PSK Železničar 2016. All rights reserved.
Kopiranje slika i sadržaja bez naše dozvole je zabranjeno.