PSK Železničar Kraljevo
Header slika

Meandri Uvca, Molitva (1247 mnv), Pešterska visoravan, manastiri

1 – 2. jul 2017.

1. jul, subota
Polazak u 7h ispred opštine Novi Beograd. Učesnike akcije iz Kraljeva ćemo pokupiti kod kružnog toka u Preljini. Do 11h stižemo do Ovčarsko-kablarske klisure (Srpske Svete Gore), gde ćemo obići manastire Vavedenje i Blagoveštenje.
Nakon toga, preko Ivanjice i Javora, polazimo ka Pešterskoj visoravni. Nakon 2.30-3h vožnje, dolazimo do Sjeničkog jezera (985 mnv), tačnije mesta Krstac gde ćemo se parkirati i odatle krenuti na pešačku turu do vidikovca Molitva (1.247 mnv) odakle se pruža fantastičan pogled na meandre Uvca, Peštersku visoravan, Zlatar i Javor. Staza je dužine oko 8 km, lagana je i ne zahteva veliki napor, a vodi pored ribarskog kampa Markova ravan gde se možemo okrepiti.
Po povratku sa staze, odlazimo do Sjenice gde ćemo prenoćiti u privatnom smeštaju. Pre spavanja, u nekoj od kafana u centru, upriličićemo večeru po pristupačnim cenama.

2. jul, nedelja
Ustajanje je u 06.30h. Nakon pakovanja i doručka, prevozimo se do Krstaca odakle, za one koji žele, počinje trosatna plovidba čamcem Sjeničkim jezerom. Tom prilikom, obići ćemo meandre Uvca, istražićemo Ledenu pećinu, fotografisati stenu na kojoj se gnezde beloglavi supovi i popiti piće u ribarskom kampu Markova ravan.
Oni koji ne žele da plove jezerom, mogu prošetati do ribarskog kampa, družiti se sa ribolovcima ili uživati na terasi restorana koji se tu nalazi.
Nakon povratka sa plovidbe, krećemo ka Novom Pazaru, gde ćemo obići: ostatke starog grada Rasa, manastire Sopoćani i Đurđevi stupovi, kao i Petrovu crkvu (najstariju bogomolju u Srbiji).
Put nastavljamo dolinom Ibra, gde ćemo napraviti pauzu kod tvrđave Maglič (najočuvanije srednjevekovne tvrđave kod nas).
U Beograd stižemo u večernjim satima.
CENA AKCIJE: 3.500,00 DIN
U cenu je uračunato:
– noćenje u privatnom smeštaju u Sjenici
– prevoz
– ulaznica za posetu rezervatu prirode Uvac
– organizacioni troškovi
NAPOMENA: doplata za vožnju čamcem je 1100 din.
Prijava uz akontaciju od 1500 din, najkasnije dve nedelje pred polazak.
U slučaju odustajanja naći zamenu, ili se akontacija ne vraća.
Vodič zadržava pravo da, u skladu sa pravilnkom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti, izmeni plan u slučaju vanrednih okolosti.

Kontakt vodiča:
mob:
064/252-31-79
mejl:
zaklinarsic@gmail.com

Detalji

Žaklina Arsić Stevanović
Adresa: Special Nature Reserve Uvac, Zlatibor District
Vodič: Žaklina Arsić Stevanović
Datum i vreme polazka: 01/07/2017 u
Duzina rute: 15 km.
Visinska razlika:

Google Mapa

Copyright by PSK Železničar 2016. All rights reserved.
Kopiranje slika i sadržaja bez naše dozvole je zabranjeno.