PSK Železničar Kraljevo
Header slika

Hajla i Ahmica

Hajla je planina u sklopu Prokletija, na granici Crne Gore. Leži između Rugovske klisure i izvorišta reke Ibra. Najveću visinu (2403 m) dostiže na teritoriji Kosova. Obuhvata i nešto izdvojenu Ahmicu visine 2272 m .
U njenoj građi najviše je permskih kvarcnih konglomerata i povrh njih, silificiranih, mermerastih i dolomitskih krečnjaka. U pleistocenu bila je pod lednicima, koji su se od nje razilazili i kretali, naročito prema severu, među kojima je najpoznatiji bio rožajski. Njihovi tragovi su ostali u vidu nekoliko cirkova i valovskih korita. Zbog izrazite visine, greben Hajle je go, a niži delovi su pokriveni suvatima, a podnožje, naročito prema izvorištu Ibra, četinarskom vegetacijom u kojoj ima divljih životinja (medved, vuk i dr.)

Plan puta:
1 jun, subota
Polazak u subotu u ranim jutarnjim satima sa stajališta kod hotela Botika.
Dolazak u Rožaje, doručak, prepakivanje velikih rančeva u džip ili terensko vozilo. Vožnja do naselja Bandžov ili doma Grope (zavisno od vremena). Pešačenje od Bandžova do planinarskog doma Grope 1980m. U dom stižemo nakon sat vremena. Pauza za predah i smeštaj u sobe.
Polazak na uspon na vrh Ahmica 2272m. Od doma staza vodi ka prevoju na granici Crne Gore i Kosova. Od prevoja staza dalje vodi kroz bor krivulj do samog vrha.
* Uspon traje 3h i nije kondiciono zahtevan, dužina staze 13 km.
Povratak sa vrha u dom. Noćenje

2 jun, nedelja
Ustajanje, doručak. Polazak na uspon na vrh Hajla (2403m). Staza od doma odmah vodi uzbrdo ka prevoju. Od prevoja staza kreće ka grebenu kroz bor krivulj. Nakon izlaska na greben, grebenom dalje do najvišeg vrha planine Hajle (Hajla 2403m). Pauza na vrhu. Sa vrha silazimo grebenom koji vodi ka vrhu Dermandol. Odvajanje ka jereru Biser voda. Silazak u planinarski dom Grope.
Pakovanje stvari i silazak u naselje Bandžov. Kratki predah u etno restoranu Dom kulture Dermandol. Pakovanje stvari u kombi.
Polazak za Kraljevo u popodnevnim satima.

Oprema: planinarska (planinarske cipele, štapovi, gamašne, kapa i rukavice, kabanica, rezervna presvlaka i čeona lampa).

Hrana: Iz ranca. Postoji mogućnost dogovora sa domaćinom da nam u subotu pripremi kasni ručak/ranu večeru po ceni od 5-6€. U povratku drugog dana, mogućnost ručka u Domu kulture Dermandol, Rožajama ili Novom Pazaru. U prijavi navesti da li ste za opciju ručka u planinarskom domu.
Prijave do 5 maja 2019 do 20 časova uz sledeće podatke:
• Ime i prezime
• Broj članske knjižice sa overenom markicom za tekuću godinu.

Vodič:
Zoran Novković MB 561 UIAA Tel: 060 0234 921

Napomena: Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost.
Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.
Organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.
Ukoliko neko posle prijavljenog datuma otkaže akciju, mora naći zamenu ili se akontacija ne vraća.

Detalji

Zoran Novković
Adresa:
Vodič: Zoran Novković
Datum i vreme polazka: 01/06/2019 u 5:00
Duzina rute: km.
Visinska razlika:

Copyright by PSK Železničar 2016. All rights reserved.
Kopiranje slika i sadržaja bez naše dozvole je zabranjeno.